Odin

Odin er gudenes høvding, og han er gift med Frigg. Han har ett øye og rir den åttebente hesten Sleipner. Når ragnarok kommer, blir han drept av Fenresulven. Odin var en gud for krigskunst, magi og diktning.

Guden Odin er ofte fremstilt som gudenes høvding. Han er sønn av et mytevesen som heter Borr, og en jotunkvinne som heter Bestla. Vi vet lite om Odins foreldre. Vilje og Ve heter brødrene hans. Han har barn med flere kvinner. Med konen sin Frigg får han Balder, og med Jord får han den mektige Tor. Sønnene Vidar og Våle får han med jotunkvinnene Grid og Rind.

Odin har bare ett øye, for det andre ligger i Mimes brønn, slik at han får tilgang til all visdommen i denne brønnen. Han har to ravner, Hugin og Munin, som flyr omkring og speider. Hesten hans er den åttebente Sleipner, og han har et spyd som heter Gungne. Han bor i Valhall, og der tar han imot en del av de krigerne som dør i strid.

I den fjerne fortiden drepte Odin og brødrene en jotun som het Yme og skapte verden av liket. I en annen kjent Odin-myte lurte han skaldemjøden fra jotnene, en mjød som gir dikterevner til den som drikker den. Når verdens undergang kommer, ragnarok, skal Odin bli drept av den store Fenresulven.

Odin var en gud for krigskunst, magi og diktning.

Les mer i Store norske leksikon.

Andre kilder: NGH§12

Av Lorens Frølich (1820-1908)