Loke

Loke i et islandsk håndskrift (1700-tallet)

Loke er sønn av jotnen Fårbaute, men er likevel regnet blant gudene. Han er en «trickster» som velger jotnenes side når ragnarok kommer.

Loke blir omtalt som en av æsene, men han er sønn av jotnen Fårbaute, og det er usikkert om moren er gudinne eller jotunkvinne (navn: Lauvøy, Nål). Odin og Loke står hverandre nær; de har blandet blod i fortiden og har lovet hverandre brorskap.

Loke er gift med Sigyn og har barna Narve og Nare med henne. I tillegg har han mønstrøse barn med jotunkvinnen Angerboda: Midgardsormen, Fenresulven og Hel, hun som rår over dødsriket under jorden. I tillegg forvandlet Loke seg til en hoppe en gang, og da fødte han den åttebente hesten Sleipner, som Odin fikk i eie.

Loke er en «trickster-skikkelse». Lojaliteten hans er ustø, og han farer med triks og løgn. Han skaper problemer for gudene, men han finner også løsninger på problemene, spesielt når gudene truer ham til det! Når ragnarok kommer, kjemper han på jotnenes side. Ifølge Snorre Sturluson dreper Loke og Heimdall hverandre i den siste kampen.

Les mer i Store norske leksikon
Andre kilder: NGH§23